Ovih blagdana, umjesto tradicionalnih poklona našim partnerima, donirali smo četiri prijenosna računala Znanstveno edukacijskom centru Višnjan u Istri.
Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije, a otkrićem božićnog kometa pod nazivom 46P/Wirtanen, prošle godine postali su treći u svijetu po praćenju opasnih asteroida. Rad zvjezdarnice nije usmjeren samo na astronomiju, već i na edukacijske projekte u cijelom STEAM području.

Znanstveno edukacijski centar Višnjan pruža potporu visokomotiviranoj djeci i njihovim mentorima i edukatorima na području prirodnih i društvenih znanosti, tehnologije, očuvanja životne sredine te umjetnosti i kulture. Od 1989. kroz centar je prošlo 2115 alumna, 94 članova i volontera, a otkriveno je 1420 asteroida te dva kometa.

Voditelj zvjezdarnice, poznati hrvatski astronom Korado Korlević ističe da je cilj centra prije svega motivirati djecu da oslobode sve kočnice, razmišljaju izvan okvira te da se povežu s prirodom jer tek tada kreativnost nesmetano izlazi van.

Za vrijeme boravka u Višnjanu, polaznici centra istražuju morske organizme, analiziraju tlo staro milijune godina, traže fosile, promatraju zvijezde, izrađuju teleskope, sastavljaju podmornice te prolaze mnoge druge aktivnosti koje većinu djece potakne da zvjezdarnicu posjete i iduće godine.

Spin s veseljem podupire projekte koji su orijentirani radu s djecom na području tehnologije, znanosti i umjetnosti te smo upravo zbog toga odlučili pokloniti četiri prijenosna računala koja će centar koristiti za rad s djecom i nastavak projekata na temu astrofotografije „Pixell to pixell - astrophotography“ te projekta praćenja meteora „ELF/VLF – Obsevrations of Ionosphere“.

Ovim putem želimo zahvaliti našim partnerima što podržavaju ovu donaciju.

Sretne i vesele blagdane želi vam Spin tim.

Ukoliko želite sudjelovati u projektima Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, detalje pročitajte na linku.